Mastectomia – Emman tarina

Emma Duncanille todettiin rintasyöpä kahdesti neljään vuoteen kerran rintaan.

Hänen ensimmäinen hoito oli lumpectomia kemoterapialla ja sädehoidolla. Hänen toinen hoito sisälsi täydellisen mastectomy, poistamalla molemmat rinnat, jonka jälkeen rekonstruktiivinen plastiikkakirurgia.

Kysyin GP: ltä, onko minkäänlaista seulontaohjelmaa, johon he voisivat laittaa minulle, kun olin 25-vuotias, koska äitini oli kuollut rintasyövän ollessa 32-vuotias. He viittasivat Royal Victoria Infirmaryyn ja tulin kerran Vuosi vain tarkistamiseen.

Muutaman vuoden kuluttua olin kylvyssä ja huomasin hiukkanen vasemman kainnan alla. En tiennyt mitä tehdä, olin aika huolestunut. Kävin katsomaan GP: täni seuraavana päivänä, ja hän epäili, että se olisi vain kystistä, koska olin vain 28 tuolloin, mutta perhehistorian vuoksi he kuitenkin toivat asian.

Sairaalassa olin ultraääni, mammografia ja neulan biopsia. Kun palasin viikon kuluttua tuloksista, he vahvistivat, että minulla oli rintasyöpä ja että minun tarvitsisi tulla lumpectomiakirurgiin 10 päivää myöhemmin.

Minulla oli kemoterapia kuuden kuukauden ajan ensimmäisen diagnoosin jälkeen, jota seurasi viisi viikkoa sädehoitoa. Se oli todella, todella kovaa. Kaikki hiukseni putosivat ulos, ja se sai minut sairastumaan.

Mieheni Graham oli hieno, hän yritti tukea minua parhaalla mahdollisella tavalla, siskoni ei koskaan ollut puhelimessa, ja paras ystäväni Claire oli ihana.

Siskoni käsitteli sitä hyvin eri tavalla, hän oli katsonut, että äitini tuli hyvin, hyvin huonosti ja sitten hänen vanhemman sisarensa todettiin. Hän oli vaikea käsitellä ja ei vain voinut käsitellä tulossa näkemään minua. Hän myönsi myöhemmin olevansa kauhuissaan, että se voisi olla hänen seuraava.

Toinen kerta kun minulle todettiin, minulla oli suurempi toiminto – kaksinkertainen mastectomy. Päätös mastectomy oli melko helppo tehdä – minulle ainoa päätös, kun sinulla on ollut syöpä kaksi kertaa.

Todellisuus tapahtuman jälkeen oli hyvin erilainen. Myös rekonstruktiivisen leikkauksen myötä tiesin, että se olisi pitkä elpyminen, mutta en usko, että mikään valmisteli minua siitä, kuinka kauan. Itkin joka päivä, koska olin niin epämiellyttävä.

Minut viitattiin psykologiin, joka kertoi minulle, etten vihainen. Jokainen, joka oli käynyt läpi, mitä minulla oli, odotetaan olevan muutamia kyyneleitä. Asiat asettuivat, niin oli vain tapa yrittää palata normaaliin.

Kun katselin taaksepäin kaikesta, en olisi muuttanut päätöstäni ollenkaan – se oli varmasti paras.

Minulla on nyt tarkastuksia kuuden kuukauden välein. Näen oman onkologin, rintaimplantin ja perheklinikkani. Olen nähnyt melko säännöllisesti. Näen plastiikkakirurgiini, genetiikan ja olen saanut ultraäänen kerran vuodessa sekä verikokeen joka neljäs kuukausi osana munasarjojen seulontaohjelmaa. Macmillan Breast Care -hoitaja soittaa minulle joka kerta kun pitää minut ajan tasalla ja tarkista, että olen kunnossa. Olen hyvin hoidettu!

Nyt haluan vain pysyä syövässä. Olen tehnyt niin paljon kuin voin ehkäistä sen tulemasta takaisin tai saada uuden syövän. En edes tehnyt sitä ensimmäisen diagnoosin jälkeen, mutta haluan lyödä viiden vuoden ajan.

Oma neuvoja muille naisille olisi puhua rintasyövän hoitajalle tai mene Cancer Research- tai Cancer Care -sivustoille. On niin monia tunnettuja tietolähteitä. Internet on täynnä kauhutarinoita, joten varmista, että saat niin paljon tietoa kuin hyvämaineisista lähteistä.

Tutustu Englannin tarjoamiin erityyppisiin seulontapalveluihin